Jeśli w najbliższych miesiącach czeka Cię ten wyjątkowy dzień, w którym staniesz na ślubnym kobiercu, przed Tobą właśnie gorączka przygotowań. Warto zawczasu pomyśleć o torcie weselnym, by mieć pewność, że zostanie on wykonany zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Na co zwrócić uwagę przy wyborze tortu?
Aspekty praktyczne
Zanim zdecydujesz się na zamówienie tortu weselnego, warto zapoznać się z warunkami lokalu, w którym odbędzie się przyjęcie. Wtedy będzie można określić, czy tort będzie można wyeksponować w czasie wesela na sali bankietowej. Bezpieczniej jest oczywiście przechowywać go w chłodni, by o określonej porze został wniesiony przez kelnerów na salę bankietową. Państwo młodzi często decydują się na wspólne pokrojenie tortu weselnego dopiero po oczepinach, chociaż nie jest to regułą.
Najpopularniejsze torty weselne
Obecnie cukiernie nie ograniczają nas, jeśli chodzi o zamówienie. Możemy wybierać dowolne smaki i łączyć je według naszego uznania. Oczywiście, najlepiej zdać się na doświadczonego cukiernika, który podpowie najlepsze połączenia smaków. Ważnym aspektem jest również wygląd samego tortu. Optymalnym wyborem będzie biały tort angielski, który króluje podczas takich uroczystości. W okresie wakacyjnym może on zostać udekorowany świeżymi owocami. Często wykorzystuje się też kwiaty i wstążki, które można skomponować w taki sposób, by nawiązać do bukietu panny młodej lub wystroju sali bankietowej. Jeśli chodzi o smaki, uniwersalnym wyborem są masy waniliowe lub śmietanowe. Warto pod uwagę wziąć także kokos, marcepan lub migdały. Choć biały tort najlepiej będzie pasował do symboliki ślubnej, możemy również zdecydować się na ‘nagi’ tort, czyli taki, który pozwala obserwować poszczególne warstwy. Ten na jasnym biszkopcie, przełożony białą masą może prezentować się niezwykle okazale, jeśli zostanie przygotowany przed fachowca.
W tym roku sezon ślubny dopiero się zaczyna. Jeśli poszukujesz cukierni, która profesjonalnie wykona torty weselne na Mokotowie. Możesz dokładnie zaplanować wymarzony deser lub zdać się na wiedzę cukiernika, by mieć pewność, że ciasto zachwyci wszystkich gości weselnych.