Ergonomiczna kuchnia – co warto wiedzieć?

Ergonomiczna kuchnia w mieszkaniu

Projektowanie kuchni to trudne zadanie, ponieważ wielu osobom wydaje się, że chodzi jedynie o to, aby wszystko ładnie wyglądało, a szafki wiszące pasowały do pozostałych mebli i sprzętów. Jest to oczywiście ważne, ale istotne jest przede wszystkim zadbanie o to, aby strefa gotowania była funkcjonalna, co wymaga zachowania odpowiednich odległości pomiędzy blatem kuchennym a kuchenką, lodówką i innymi często używanymi sprzętami. Początkowo może się to wydawać skomplikowane, jednak bez względu na wszystko warto dążyć do uzyskania ergonomicznej kuchni.

Jeżeli chcesz ułatwić sobie przygotowywanie posiłków, a jednocześnie nie masz ochoty tracić czasu na szukanie informacji na temat tego, jaki blat roboczy wybrać lub w jaki sposób należy ustawić meble kuchenne, możesz skorzystać z naszego poradnika. Znajdziesz tu informacje na temat tego, dlaczego trójkąt roboczy ma istotne znaczenie dla komfortu podczas gotowania oraz jaka kuchenka pozwoli przygotować smaczne potrawy bez zbędnego wysiłku.

Co oznacza ergonomiczna kuchnia?

Największym błędem, jaki można popełnić przy projektowaniu lub urządzaniu kuchni, jest wyjście z założenia, że „to tylko kuchnia”. W praktyce każdego dnia spędza się tu wiele czasu (w niektórych przypadkach są to godziny), a dzięki funkcjonalnej kuchni nie tylko można łatwiej przygotowywać posiłki, ale też zaoszczędzić czas i energię. Prawidłowo przygotowana kuchnia musi mieć miejsce typu strefa zmywania, a także przestrzeń, na której będzie można przechowywać produkty spożywcze. Według niektórych badań niezależnie od tego, czy ktoś gotuje w małych kuchniach, czy większych pomieszczeniach, odpowiedni układ pozwala skrócić czas przygotowywania dań o ponad połowę.

Podstawy projektowania ergonomicznej kuchni

Kluczową zasadą ergonomicznej kuchni jest stworzenie trójkąta roboczego, którego wierzchołkami powinny być kuchenka (warto sprawdzić płyty kuchenne firmy Solgaz, które są bezpieczne w użytkowaniu, a jednocześnie pozwalają obniżyć koszty przygotowywanych dań), lodówka oraz zlew. Może się to wydawać mało istotne, ale jeżeli ktoś przyzwyczai się do takiego układu, z pewnością przyzna, że zapewnia on nieporównywalnie większą wygodę niż inne układy. Nie można też zapomnieć o odpowiednio dużym blacie kuchennym, który powinien pomieścić wszystko to, co jest potrzebne podczas gotowania. Jeżeli natomiast w kuchni zamontowane są górne szafki, ich wysokość nie może być zbyt duża. W takiej sytuacji nawet sporadyczne korzystanie ze znajdujących się w nich produktów będzie wymagało stawania na podwyższeniu, co jest niewygodne. Najlepiej sprawdzają się wysuwane szafki typu cargo, jednak cena takich mebli kuchennych jest wyższa niż tradycyjnych rozwiązań. Z drugiej strony, jeżeli chcesz urządzić kuchnię na lata, nie należy oszczędzać na meblach i rozwiązaniach.

Jak powinna wyglądać strefa gotowania?

Strefa gotowania, która sprawi, że codzienne przyrządzanie posiłków stanie się przyjemnością, musi zawierać to, co jest niezbędne do podgrzania dań. Chodzi przede wszystkim o dobrą płytę gazową, piekarnik, garnki, patelnie oraz mikrofalówkę. Mając to wszystko w zasięgu ręki, można szybko przełożyć danie do garnka i postawić go na gazie, a następnie zacząć podsmażać inne składniki na patelni.

Kuchnia jednorzędowa czy kształt litery U?

Jednorzędowa kuchnia jest zazwyczaj najtańszym rozwiązaniem, ale wielu specjalistów od projektowania odradza jego wybór. Nie można wówczas cieszyć się komfortem, dlatego lepiej postawić na literę U. W ostateczności można bazować na kształcie litery L.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.